Si planeges casar-te al País Valencià, el règim matrimonial que per defecte s’aplicarà al teu matrimoni serà el de societat de guanys. Això vol dir que es fan comuns per a tots/es dos cònjuges els guanys o beneficis obtinguts indistintament per qualsevol d’ells, i també que es compartiran els deutes contrets durant el matrimoni. En cas de separació o divorci, tant els béns com els deutes s’atribuiran per meitat a través de la liquidació de guanys. Tot això, a excepció dels anomenats béns privatius de cada cònjuge. És a dir, tots aquells béns que són propietat d’un/a dels cònjuges perquè van ser obtinguts per herència, donació, llegat o perquè es van adquirir a títol personal abans d’estar casat o casada.
I si preferim tindre la nostra economia i patrimoni per separat?
Existeix un altre règim econòmic matrimonial, el de separació de béns, en el qual s’entén que cada cònjuge posseeix el domini i l’administració dels béns que li pertanyen, tant els béns com les possibles rendes i els seus deutes. Com s’ha assenyalat, la societat de guanys s’estableix per defecte en el cas dels matrimonis celebrats o que se celebraran dins del territori del País Valencià, per la qual cosa, si tots dos decidiu regir-vos per la separació de béns hauràs d’acudir a una notaria per a realitzar les capitulacions matrimonials amb la teua parella.
Estes capitulacions són un contracte entre els/les cònjuges, per mitjà del qual la parella pot establir els acords que estimen convenients per a regir la situació econòmic-patrimonial del seu matrimoni, així com modificar-lo o substituir-lo tantes vegades com necessiten. Poden fer-se prèviament a la celebració del matrimoni o en qualsevol moment posterior a este, tenint en compte en este últim cas que tot el que s’adquirisca durant el matrimoni serà comú fins al moment de realitzar les capitulacions matrimonials. Cal esmentar que, encara que regisca este règim econòmic, existeix la possibilitat d’adquirir béns de manera conjunta en la parella, com una vivenda o un cotxe, establint la cotitularitat i els percentatges assignats a cadascú.
Situació especial per als matrimonis celebrats a la Comunitat Valenciana
L’any 2007, es va aprovar a la Comunitat Valenciana la Llei 10/2007, de 20 de març, de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, on es canviava l’estipulat fins aquell moment i s’establia que, per defecte, els matrimonis celebrats en este territori es regirien pel règim econòmic matrimonial de separació de béns. No obstant això, més tard, esta llei va ser declarada inconstitucional en 2016, pel Ple del Tribunal Constitucional, en la seua Sentència núm. 82/2016, de 28 d’abril, amb la qual es posava fi a la separació de béns per defecte i es tornava al règim econòmic matrimonial de societat de guanys establert en el Codi Civil.
Aleshores, com puc saber el règim econòmic matrimonial que tinc?
Després d’estos canvis normatius, existeixen matrimonis valencians que es regeixen per la societat de guanys i altres que ho fan per la separació de béns. Així doncs, si no planeges fer capitulacions matrimonials i et vas casar mentre la llei valenciana estava en vigor (és a dir, entre l’1 de juliol de 2008 i el 31 de maig de 2016), el teu matrimoni estarà sota el règim econòmic de separació de béns.
Abans de l’1 de juliol de 2008 (és a dir, abans a la llei declarada inconstitucional) i després del 31 de maig de 2016 (després de la declaració d’inconstitucional), els matrimonis celebrats es regeixen per la societat de guanys.
Quin règim econòmic matrimonial és més convenient?
Tant l’un com l’altre comporten els seus avantatges i els seus inconvenients. Una qüestió a tindre en compte, per exemple, és el tipus de treball dels/de les cònjuges. Si algun és empresari o empresària, estarà subjecte no sols a beneficis sinó també a possibles crèdits i deutes futurs, per la qual cosa convé estudiar el cas concret abans de prendre una decisió. Així que la nostra recomanació és que t’assessores bé abans de triar el règim econòmic del teu matrimoni: evitaràs possibles problemes a futur.