Si planeges casar-te al País Valencià, el règim matrimonial que per defecte s’aplicarà al teu matrimoni serà el de societat de guanys. Això vol dir que es fan comuns per a tots/es dos cònjuges els guanys o beneficis obtinguts indistintament per qualsevol d’ells, i també que es compartiran els deutes contrets durant el matrimoni. En cas de separació o divorci, tant els béns com els deutes s’atribuiran per meitat a través de la liquidació de guanys. Tot això, a excepció dels anomenats béns privatius de cada cònjuge. És a dir, tots aquells béns que són propietat d’un/a dels cònjuges perquè van ser obtinguts per herència, donació, llegat o perquè es van adquirir a títol personal abans d’estar casat o casada.
¿Y si preferimos tener nuestra economía y patrimonio por separado?
Existe otro régimen económico matrimonial, el de separación de bienes, en el cual se entiende que cada cónyuge posee el dominio y la administración de los bienes que le pertenecen, tanto los bienes como las posibles rentas y sus deudas. Como se ha señalado, la sociedad de gananciales se establece por defecto en el caso de los matrimonios celebrados o que se celebrarán dentro del territorio del País Valencià, por lo cual, si los dos decidís regiros por la separación de bienes tendrás que acudir a una notaría para realizar las capitulaciones matrimoniales con tu pareja.
Estes capitulacions són un contracte entre els/les cònjuges, per mitjà del qual la parella pot establir els acords que estimen convenients per a regir la situació econòmic-patrimonial del seu matrimoni, així com modificar-lo o substituir-lo tantes vegades com necessiten. Poden fer-se prèviament a la celebració del matrimoni o en qualsevol moment posterior a este, tenint en compte en este últim cas que tot el que s’adquirisca durant el matrimoni serà comú fins al moment de realitzar les capitulacions matrimonials. Cal esmentar que, encara que regisca este règim econòmic, existeix la possibilitat d’adquirir béns de manera conjunta en la parella, com una vivenda o un cotxe, establint la cotitularitat i els percentatges assignats a cadascú.
Situación especial para los matrimonios celebrados en la Comunitat Valenciana
El año 2007, se aprobó en la Comunitat Valenciana la Ley 10/2007, de 20 de marzo, de Régimen Económico Matrimonial Valenciano, donde se cambiaba el estipulado hasta aquel momento y se establecía que, por defecto, los matrimonios celebrados en este territorio se regirían por el régimen económico matrimonial de separación de bienes. Sin embargo, más tarde, esta ley fue declarada inconstitucional en 2016, por el Pleno del Tribunal Constitucional, en la suya Sentencia n.º 82/2016, de 28 de abril, con la cual se ponía fin a la separación de bienes por defecto y se volvía al régimen económico matrimonial de sociedad de gananciales establecido en el Código Civil.
Entonces, ¿cómo puedo saber el régimen económico matrimonial que tengo?
Después de estos cambios normativos, existen matrimonios valencianos que se rigen por la sociedad de gananciales y otras que lo hacen por la separación de bienes. Así pues, si no planeas hacer capitulaciones matrimoniales y te casaste mientras la ley vlenciana estaba en vigor (es decir, entre el 1 de julio de 2008 y el 31 de mayo de 2016), tu matrimonio estará bajo el régimen económico de separación de bienes.
Antes del 1 de julio de 2008 (es decir, antes a la ley declarada inconstitucional) y después del 31 de mayo de 2016 (después de la declaración de inconstitucional), los matrimonios celebrados se rigen por la sociedad de gananciales.
¿Qué régimen económico matrimonial es más conveniente?
Tant l’un com l’altre comporten els seus avantatges i els seus inconvenients. Una qüestió a tindre en compte, per exemple, és el tipus de treball dels/de les cònjuges. Si algun és empresari o empresària, estarà subjecte no sols a beneficis sinó també a possibles crèdits i deutes futurs, per la qual cosa convé estudiar el cas concret abans de prendre una decisió. Així que la nostra recomanació és que t’assessores bé abans de triar el règim econòmic del teu matrimoni: evitaràs possibles problemes a futur.