Benvolgudes, ara que s’acaba l’any són temps de reflexió i de fer balanç de tot allò que s’ha fet. Per això, des d’El Rogle, ens agradaria compartir amb vosaltres les tasques principals que hem abordat al llarg de l’any 2022.
Planifiquem per a millorar
Són 6 anys els que hem fet enguany com a cooperativa. La motxilla d’experiència s’amplia i, paral·lelament, l’engranatge cooperatiu es fa més complex. També hem crescut: ja som 13 persones composant l’equip. Açò requereix d’una planificació que fins ara no havia estat necessària, i més quan algunes companyes ja comencen a criar! Per primera vegada un membre de l’equip ha sigut pare i hem aprés a sostindre entre totes la seua absència. Però sabem que la cura en la criança la podem millorar.
Per tot açò, hem iniciat un Pla Estratègic cooperatiu per definir les línies metodològiques i de treball a seguir en els pròxims anys. Ha comportat moltes hores d’assemblees i reflexions, les quals, esperem, ens porten a millorar la nostra eficiència i a cuidar-nos més.
Fem un repàs per dels diferents ámbits que treballem des d’una perspectiva jurídica i de les ciències socials: dret a la ciutat i el territori, inclusió, cooperativisme, moviments socials i advocacia en el sentit més ample.
Oficines d’habitatge
Malgrat que vam obrir la nova Oficina pel Dret a la Vivenda (ODVI) de València a l’octubre de 2021, aquest ha sigut l’any en què l’oficina ha madurat; hem pogut extreure dades positives i el nou equip s’ha cohesionat. Comptem amb dues treballadores socials, una economista, dos juristes i dos administratius que cada dia atenen desenes de persones que veuen en risc el seu dret a un habitatge digne. En total ja tenim vora 3000 expedients oberts. S’han generat materials per facilitar les gestions administratives a les persones usuàries, s’han fet assessories col·lectives on s’han creat vincles entre elles, les hem derivat als sindicats i col·lectius barrials i ens hem coordinat amb la resta de professionals que treballen amb elles.
També, com fa anys enrere, continuem amb la gestió de l’oficina d’habitatge d’Alfafar i de Manises. Perquè les capitals i les grans ciutats no són els únics terrenys os es desplega la lluita per un habitatge digne.
Cada any que passa, l’accés a l’habitatge a la ciutat de València i perifèria es complica. És per açò que entenem que és una necessitat que s’aborde esta problemàtica des de l’administració pública. Gràcies a aquesta aposta este any hem pogut aturar molts desnonaments i arribar a nombrosos acords. Tant de bo arribe el dia on no siga necessària l’existència d’aquestes oficines.
Dret a l’habitatge, a la ciutat i al territori
De fet, per facilitar la defensa del dret a l’habitatge, hem elaborat una guia pràctica dels drets de les llogateres junt a la Càtedra d’Habitatge de la Universitat de València.
En la línia de la defensa de la ciutat i el territori, este any hem conclòs diversos projectes com l’estudi d’habitatge buit d’Alboraia, el Pla Estratègic d’Habitatge d’Oliva i el de Vila-seca. En els tres casos ha sigut principal una anàlisi de la infrautilització del parc residencial. Hem de ser conscients de la gran quantitat d’habitatge que està buit o semi-buit en els nostres municipis, i generar formes de mobilització que facen possible el compliment de la seua funció: ser llar per a les persones.
A més a més, hem encetat la branca de la defensa del dret medioambiental. Estem treballant amb Perifèries i amb la Plataforma per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, amb l’objectiu d’evitar la implementació de macro-plantes, en mans de grans empreses, en sòls d’alt valor ambiental, cultural i agrari; generant més problemes dels que es suposa que poden solucionar.
I, també dins del món rural, acabem d’iniciar un projecte per paliar el despoblament. Tractarem de buscar solucions habitacionals als municipis despoblats del País Valencià. És un projecte molt ampli, que requerirà d’hores de carretera i de molta feina. Per aquesta raó, és una necessitat i un plaer compartir la tasca junt a les cooperatives Crearqció, Carpe i Fent Estudi.
Este any, hem fet de professores al programa Polis, una iniciativa de Las Naves i de la Conselleria de Participació i Transparència. En ell, hem dissenyat un programa educatiu per explicar al jovent la importància d’analitzar de forma crítica les polítiques públiques, i hem anat a diferents instituts d’arreu del País Valencià posant-lo en pràctica, amb molts bons resultats. També baix la direcció de Las Naves, hem desenvolupat el programa Municipis Innovadors, dintre del marc de Missions 2030. Un pla d’acompanyament a diferents localitats per ajudar-les a estructurar la seua política pública cap a un objectiu que responga als reptes de la nostra època, de forma innovadora i participada. De nou, hem compartit feina amb Crearqció i Carpe.
També amb estes dos entitats amigues hem impulsat el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús al País Valencià, en un projecte desenvolupat amb FECOVI encaminat a estimular el sorgiment de cooperatives. Amb aquesta última, a més, hem seguit treballant per afiançar Domèstiques, un laboratori d’investigació i impuls del cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús. Entre d’altres, vam assistir al Fòrum de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús celebrat a Barcelona.
Intercooperació
Paral·lelament a la cooperació amb entitats de l’economia social i solidària en projectes concrets, aquest any hem continuat amb la participació a Tanda, una xarxa d’intercooperació naixent a la nostra ciutat, i amb la presidència de REAS PV, des d’on s’ha començat a implementar un nou Pla Estratègic. Això està implicant, entre d’altres coses, major incidència política, una ampliació de la base social i una estabilitat de l’estructura tècnica de la xarxa. Tot per tractar de transformar el nostre model productiu, i caminar cap a una economia que pose en el centre la vida, la igualtat i la interdependència entre ecosistema, territori i humanitat.
Advocacia
En l’àmbit de l’advocacia, ha sigut un any on hem xafat molt la ciutat de justícia. Hem tingut un èxit de quasi el 100% en la defensa de consumidors i hem afiançat l’experiència en la llei de segona oportunitat.
A banda, hem de donar-li la benvinguda a la inauguració de l’àrea de Dret de Família des d’una perspectiva feminista i drets de la infància. Comporta la realització d’assessories jurídiques en violència de gènere, divorcis de mutu acord, convenis reguladors, testaments, herències…
En l’àrea de Dret penal volem destacar el treball que hem fet defensant els drets de víctimes d’agressions sexuals, que ha permés afiançar el treball conjunt del departament de gènere i de penal.
I un any més, hem defensat els drets dels moviments socials, com el CSOA L’Horta i el Forn de Barraca. Dins de l’àmbit de la memòria antifeixista hem afegit 6 querelles més a les 25 que duguem ja interposades per tortures policials en el tardofranquisme. I no sols això, també hem viatjat al Parlament Europeu a denunciar la impunitat dels crims de la dictadura franquista i la transició.
Mediació
La perspectiva feminista també comporta la potenciació de la cultura de la pau a través del diàleg. Pero això, li hem donat una empenta a la gestió de conflictes mitjançant la figura de la mediació. Ho hem fet tant des de l’àmbit privat com des del públic: ens hem encarregat de l’oficina de mediació de l’Ajuntament d’Aldaia dins del programa MediaProp.
Balanç final
Tot plegat, pensem que ha sigut un any ple de reptes i d’aprenentatges. Hem tingut moltes feines i moltes col·laboradores diferents. Hem emès moltes factures i hem afrontat moltes despeses, però hem aconseguit que els números quadren. Un any més.
Ja no sentim la cooperativa com un “jove projecte”, sinó com una realitat cada vegada un poc més gran, que representa el suport econòmic estable de, ara mateix, 13 persones. Això és un orgull i a la vegada una responsabilitat, que ens manté il·lusionades però també alerta de cara a un futur a curt termini de notable incertesa.
2023 serà un any d’aplicar el que hem pactat dintre del pla estratègic, millorant processos interns i optimitzant els nostres serveis oferits. Serà un any on buscarem un equilibri entre continuar en les feines on ja ens considerem expertes, i les que impliquen un alt grau d’innovació i d’autoaprenentatge.
Serà un any on continuarem esforçant-nos per tindre una empresa viable econòmicament que, a la vegada, és, per una part, un espai de cures i desenvolupament per a les persones que hi formem part; i, per altra, un mecanisme de transformació social. Ja us contarem com ens va anant.